Monkey Mind training


De MonkeyMind training is een aandachttraining die je volgt via Whatsapp. Tijdens de training doe je dagelijks 1 of meerdere oefeningen die gebaseerd zijn op inzichten uit de mindfulness (mbsr), aandachttraining voor kinderen (de MindfulKids methode) en de positieve psychologie. De training wordt begeleid door een ervaren aandachttrainer.

Alle oefeningen zijn kort en gericht op het bewust sturen en richten van de aandacht. Je gaat leren om met je aandacht daar te zijn waar jij die wil hebben, in plaats van meegesleept te worden door externe prikkels, een overload aan gedachten of de “to do-lijst” in je hoofd. Ook ga je leren hoe je bewuster kan leven, stress en spanning kan verminderen, en je concentratie kan verbeteren.

We richten de aandacht afwisselend op onszelf, de omgeving of een activiteit. Alles draait om aandacht hebben voor de ervaring in het hier en nu. We werken veel met “het alledaagse”, met dat wat er al is en waar we dagelijks mee te maken hebben. We luisteren bv aandachtig naar de geluiden om ons heen en we bekijken gewone dingen met buitengewone aandacht. We gaan ook met aandacht iets creatiefs doen.

Maar bovenal is er in deze training aandacht voor jezelf; Hoe gaat het met je, nu op dit moment? Wat voel je? Hoe is je ademhaling? En kan je nog meer opmerken bij jezelf? De opmerkzaamheid voor je eigen emoties en fysieke gevoelens staat centraal. Je leert om bewust gevoelens bij jezelf op te merken en hier even aandacht voor te hebben. Het gaat hier om onbevooroordeelde, vriendelijke aandacht.

Hoe werkt de training?

De aandachttraining duurt 30 dagen en wordt gevolgd via whatsapp. Gedurende de training ontvang je dagelijks een bericht met een vraag of oefening. De basis van deze op mindfulness gebaseerde training is de vraag “Hoe voel je je nu? 😡😢😨😐😊🤩”

Je maakt (mbv een korte instructie die je op dag 1 van de training ontvangt) een paar seconden contact met je gevoel en geeft door wat je hebt opgemerkt. Het gevoel kan dmv een emoji of woord worden aangegeven.

Ook ontvang je regelmatig een nieuwe oefening, een tip of een begeleide mini-meditatie. In totaal leer je 12 verschillende oefeningen. Gemiddeld zal je ca 2-5m per dag bezig zijn met de oefening en het doorgeven van wat je hebt opgemerkt. De oefeningen worden wat langer en moeilijker naarmate de training vordert.

Omdat het belangrijk is dat je op verschillende momenten van de dag je aandacht traint, ontvang je de dagelijkse oefening op wisselende tijdstippen. De berichten worden ook in het weekend en in de avond verstuurd. De tijden zijn random, maar altijd tussen 8.00 en 20.00. Je doet de dagelijkse basisoefening “Hoe voel je je nu?” direct of zsm nadat je het bericht hebt ontvangen. De overige oefeningen doe je op een moment dat het goed uitkomt voor jou, bv tijdens de pauze, als je in de trein zit, of gewoon heel even tijd hebt. Wacht niet steeds tot er een “relaxed” moment is; we richten onze aandacht op het hier en nu, en proberen onze aandacht te trainen onder allerlei omstandigheden.

De MonkeyMind trainer

De training wordt begeleid door een MonkeyMind aandachttrainer, waar je gedurende de training een paar keer persoonlijk contact mee hebt. De trainer leest alles wat je doorgeeft, stelt soms extra vragen en geeft waar nodig extra begeleiding. De trainer oordeelt niet over jouw gevoelens en ervaringen en heeft vooral een observerende rol.

De trainer is een gecertificeerde mindfulness- of aandachttrainer.

Individueel, maar niet alleen

Het is een individuele training, jouw antwoorden zijn alleen zichtbaar voor de trainer. Maar je bent wel onderdeel van een groep; dit zijn andere deelnemers die tegelijk met jou de training volgen, en door dezelfde trainer begeleid worden. De trainer deelt soms (altijd anonieme) groepsresultaten of zijn/haar eigen gevoel van dat moment. Het is belangrijk dat je als deelnemer weet dat je niet alleen bent, en dat iedereen verschillende gevoelens ervaart. En dat alle gevoelens normaal en okay zijn.

Na de training

Ben ik na deze training meteen “mindful”? Uh, nee. Ook niet na een intensieve 8-weekse training, trouwens. Je hebt geleerd hóe je je aandacht kan trainen, en je hebt inmiddels een paar uur geoefend. Maar aandachttraining is een doorlopend proces, waarbij het belangrijk is dat je regelmatig blijft oefenen.

Je kan je aandacht zien als een spier die getraind moet worden. Als je heel gespierd wil worden, dan moet je vaak trainen, veel verschillende oefeningen doen, steeds iets zwaardere gewichten gebruiken en een speciaal dieet volgen. Ook kost het veel discipline en tijd. En als je eenmaal gespierd bent en zo wil blijven… Dan moet je het bijhouden en met regelmaat naar de gym blijven gaan. Vandaar dat we ook wel zeggen: Je traint je aandachtsspier.